Autohuur

Een verzekering huren op de luchthaven en er een auto bij krijgen…

De kop is misschien een beetje vreemd maar zegt genoeg. Er zijn veel lokkertjes waarbij je uiteindelijk toch een soort van normale huurprijs betaalt voor de betreffende locatie. Lokkertjes van 3, 4, 5 Euro per dag zijn heel gewoon maar betaal je nooit. Ik heb vaak een auto gehuurd op El Altet, de luchthaven van Alicante, en veel situaties meegemaakt. Meestal met een goed en vriendelijk verloop maar ook wel eens met een agressief karakter. Wat ik als huurder meestal doen is een auto uitzoeken op internet, de betaling online doen en de sleutels ophalen bij aankomst. Dat gaat dus niet altijd zo. Het hangt er van af of je de auto gehuurd en verzekerd hebt bij een tussenpersoon of de verhuurder zelf.

Onder een tussenpersoon verstaan wij een bedrijf die huurauto’s aanbiedt van meerdere verhuurders. Meestal ben je hier goedkoper uit maar zou gezeur kunnen geven bij het ophalen en terugbrengen van de auto. Wat is nu het geval. De verhuurbedrijven lokken je met belachelijke huurprijzen en verdienen dat terug met de verzekering. Wellicht zou ik dat ook zo doen alleen ben ik nu de huurder en kijk ik er anders tegenaan. Ik wil niet meer betalen dan nodig en dat is niet alleen een Nederlands trekje. De geadverteerde huurprijs moet je sowieso betalen, de verzekering ook maar die verschilt het meest in prijs. Sluit je die af bij de tussenpersoon, dan ben je meestal voordeliger uit. Die verzekering is net zo goed of beter dan de verzekering bij de verhuurder zelf. Maar ga je nu de auto halen dan kunnen ze bij de balie moeilijk gaan doen omdat je niet bij hun een verzekering hebt afgesloten. Afhankelijk van waar je je auto huurt proberen ze je alsnog een verzekering te verkopen en dan betaal je er twee. Dat is niet de bedoeling natuurlijk. Wat er dan gaat gebeuren is dat je een borg moet betalen, dat kan middels een reservering op je credit card. Ik heb al even geen auto gehuurd maar dat zijn bedragen van rond de 1200 Euro. Dat geeft niet, het is alleen een reservering en in mijn geval heb ik die nooit hoeven betalen. Het kan alleen wel 2 dagen to 4 weken duren eer ze de reservering van je credit card af hebben gehaald.

Dus deze tussenpersoon verzekering (kan bijv. Allianz zijn) is prima. Een allrisk met alles er op en er aan en volledig gedekt alleen zit je met je borg van +/- 1200 Euro. Dus als er iets gebeurt en jij bent schuldig dan wordt dat betaald uit je borg en de verzekering betaalt je terug. Omdat je dus niet bij de verhuurder zelf verzekerd bent is het van groot belang dat je de huurauto goed bekijkt op gebreken en/of beschadigingen voordat je er mee wegrijdt. Maak eventueel foto’s bij halen en brengen samen met de persoon waarvan je de sleutel krijgt of met de persoon in het kantoortje bij de auto. Vaak zijn kleine schades bekend en krijg je al een document mee waar dat op staat. Dit alles om je in te dekken dat je niet moet betalen voor schades die jij niet hebt gemaakt. Ondanks dat je verzekert bent geeft het altijd gedoe. Je bent weer in Nederland en hebt nergens zicht meer op. Het klinkt allemaal als waar begin ik aan, maar ik heb nooit problemen gehad. Bovendien scheelt het al gauw honderden Euro’s als je meerdere keren per jaar een auto huurt. Europcar.nl is een van de tussenpersonen waar ik goede ervaringen mee heb.

Soms kan het nog voordeliger door een verhuurder te kiezen die net buiten de luchthaven ligt. Je wordt dan opgehaald met een busje/auto en gaat naar een nabijgelegen verhuurlocatie. Heb ik zelf nooit gedaan. Het kan ook makkelijker. Huur de auto direct bij de verhuurder. Je betaalt de huurprijs en de verzekering bij hun en het is wegrijden. Afhankelijk van je huurperiode kun je dan aanzienlijk duurder uit zijn. Maar je hebt geen probleem met halen en brengen en met beschadigingen op of aan de auto, je bent volledig voor alles verzekerd bij de juiste verzekering (de duurste keuze natuurlijk) en je hoeft je geen zorgen te maken voor een borg die eventueel aangesproken moet worden.

Dit stuk heeft betrekking op het huren op de luchthaven. Het is ook mogelijk een auto te huren in een stad of dorp, dit zijn vaak weekprijzen of dagprijzen waar alles inclusief is. Het loont in ieder geval om alles goed te verifiëren want op moment van dit schrijven kunnen dingen verschillen met de huidige afspraken.

Translate »