NIE nummer

Registreren = NIE nummer halen

Als je in Spanje iets wilt kopen waarbij een registratie nodig is heb je al gauw een NIE (Número de Identidad de Extranjero) nodig. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN (Burger Service Nummer). Dit NIE nummer wordt gebruikt voor het volgen van belastingbetalingen en dan moet je denken aan het kopen van een huis/appartement, auto, scooter enz. Als je van plan bent dit soort aankopen te doen moet je ook een Spaanse bankrekening openen. In mijn geval had ik geen NIE nodig en was mijn paspoortnummer voldoende om die te openen maar wellicht is dat nu wel het geval. Het kan zijn dat je ook je NIE nummer moet geven bij het kopen van een pre-pay telefoon kaartje, echter ook in mijn geval was een paspoortnummer voldoende. Het is dus niet zo dat je maar even een pre-pay telefoonkaartje kunt kopen zonder deze documenten.

Hoe kom je nu aan een NIE nummer? Dat is eigenlijk heel simpel. Je gaat naar de website van het Spaanse Consulaat en downloadt daar de nodige PDF documenten. Met deze documenten en een geldig paspoort gaat u naar dit Spaanse Consulaat (Frederiksplein 34, 1017 XN Amsterdam, Nederland) en vraagt om een NIE nummer. Na contante betaling van een klein bedrag wordt deze per email opgestuurd. Dat kan kort maar ook lang duren (2 dagen tot 4 weken) maar je krijgt het. Er komen verder geen kosten bij, dus als je het leuk vindt voor de heb is dat prima. Je bent niet verplicht het ooit te gebruiken. Er is een tijd geweest dat dit NIE nummer een oneindige geldigheidsduur had. In 2014 en misschien de jaren ervoor was dat teruggebracht naar 3 maanden. Op zich niet erg als je binnen die 3 maanden een huis koopt. Inmiddels is het weer naar een oneindige geldigheidsduur teruggebracht.

Er is ook een manier om een NIE nummer in Spanje te halen. Er zijn mensen die dat doen met behulp van een Gestor. Een Gestor is een tussenpersoon die Nederlands, Spaans en meerdere talen spreekt en je daarbij helpt tegen een vergoeding. Omdat de meeste Nederlanders de Spaanse taal niet machtig zijn schakelen ze ook een Gestor in bij de aankoop van een huis, verzekeringen en belastingaangiftes. Zo heb je zelf geen zorgen over de afhandeling van dit soort zaken in een vreemd land. De makkelijkste manier is even langs het Spaanse Consulaat en je bent klaar.

Translate »