¿Spaans leren?

Wil je je voor een paar maanden per jaar gaan vestigen in Spanje of misschien wel langer dan is het fijn, voor mij dan, om ook Spaans te kunnen spreken. Wat het enigszins bemoeilijkt is dat het niet echt nodig is omdat je in veel gebieden, zeker aan de kust, met Engels terecht kunt. Dit maakt het wel weer interessant omdat Engels veel overeenkomsten heeft met Spaans al zou je dat niet denken.

Als je Spaans wilt spreken dan kan dat, er zijn geen excuses om het niet te doen of niet te kunnen. Ik ben te oud, ik heb geen tijd of ik heb geen talenknobbel geven eigenlijk al aan dat je er geen zin in hebt. Als je al wat ouder bent leg je makkelijker links tussen andere talen en leer je makkelijker, een voordeel wat je als kind niet hebt. Ik ben zelf bezig met Spaans en het enige wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen, eigenlijk is dat met alles zo. Met doorzettingsvermogen kun je bijvoorbeeld ook 3-4 keer per week naar de sportschool om je doel te bereiken maar als je het niet wilt gaat het ook niet lukken. Mijn Spaans is nog belabberd maar ik denk dat ik mij inmiddels wel kan redden, weliswaar met een slechte grammatica maar wel verstaanbaar.

Mijn manier van Spaans leren is niet zoals we gewend zijn van school maar het werkt wel. Dit is geen toverformule, iedere manier werkt als je het maar doet! Wat is mijn manier dan? Om kort te gaan een bij elkaar geraapt zooitje, mooier kan ik het niet maken. De schoolse manier werkt bij mij niet en de meesten zullen zeggen ik heb het ooit op school gehad maar ik weet er niets meer van. Als je als kind op de wereld komt en je begint na een jaar te brabbelen vinden wij dat als ouders geweldig ook al is het onverstaanbaar. Zonder een boek gelezen te hebben begint je kind ineens te praten en dat deed je zelf natuurlijk ook zo jaren geleden. Als kind kon ik mij aardig redden in het Engels en dat kwam niet door school maar door te kijken naar engelse series en films op tv met Nederlandse ondertiteling. Met de paplepel ingegoten om zo maar te zeggen.

Diezelfde paplepel gebruik ik nu bij het Spaans. Ik ben begonnen met simpele woordenlijsten, het vervelendste van elke taal. Nieuwe woorden leren. Elke dag even 10 minuten er doorheen en je vooral geen zorgen maken dat het niet blijft hangen. Dit kan met woordenlijsten van internet maar ook met appjes zoals Duolingo en Memrise bijvoorbeeld. Vervolgens ben ik over gegaan naar de visuele manier zoals bij het Engels alleen nu kun je er veel meer mee. YouTube filmpjes kijken, iets wat er vroeger niet was. Er zijn er heel veel met Spaanse les van beginner tot gevorderd en alles wordt uitgelegd. Je kunt je abonneren op de manieren die je het meest aanspreken. Hier heb ik het meeste van geleerd, onderaan zal ik links toevoegen van prettige YouTube kanalen. Spaanse series en films met Nederlandse of Engelse ondertiteling maar ook Engelse series en films met Spaanse ondertiteling zorgen er voor dat je er mee bezig blijft. Met een vertaalprogramma op mijn telefoon tik ik elke dag wel een of meerdere woorden in die ik voor het eerst hoor of vergeten was. Dat wordt allemaal bewaard en kun je elke dag even teruglezen. Je kunt je Spaans ook oefenen door te spreken in dat vertaalprogramma. In plaats van je favoriete muziek kun je ook naar Spaanse podcasts luisteren al is het maar een half uurtje. Voel je je comfortabel genoeg dan kun je overwegen om Baselang te gaan doen. Hier hangt wel een klein bedrag aan vast maar dan spreek je één op één met een Spaanstalige leraar of lerares via bijvoorbeeld Skype of een ander medium. Een beetje eng in het begin maar goed voor je uitspraak en de taal en ze zijn erg behulpzaam.

Je ziet er zijn heel veel manieren en het lijkt alsof er geen samenhang is maar door het veel te doen wordt alles steeds bekender en komt er vanzelf een lijn in, net als bij de kinderjaren. Dan volgt de drempel om het ook te gaan proberen in een Spaans sprekend land of met iemand die je kent of die je misschien wel niet kent. Ik denk altijd maar zo, de persoon waarmee ik oefen spreekt in ieder geval geen woord Nederlands en ik wel een beetje Spaans.

Hierbij een kleine greep uit prettige YouTube kanalen voor de Spaanse taal. Heel veel succes.

Butterfly Spanish

Spanish with Paul

Spanish Dude

Cintha Supergoed Spaans leren

Leer Spaans met Lau

Translate »