Alicante

Alicante (Valenciaans: Alacant) is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia, en is hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op één na grootste stad van de autonome regio Valencia, met 322.673 inwoners.

In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen. Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad). Eigenlijk ligt deze luchthaven in El Altet, een dorpje buiten Alicante.

Het kasteel Santa Barbara

Het Kasteel van Santa Barbara (Castillo de Santa Bárbara) is een complex van gebouwen en verdedigingsmuren op een 166 meter hoge heuvel, de Monte Benacantil, die hoog boven de stad uittorent. Deze plaats werd al benut in prehistorische tijden. Men heeft er overblijfselen gevonden uit de Bronstijd, de kelto-iberische cultuur en de Romeinse tijd. De voorloper van de huidige vesting werd gebouwd door de Moren, einde 9e eeuw. De oudste delen van de huidige vesting stammen uit de 11e tot 13e eeuw. Ze werd ten tijde van koning Filips II van Spanje, tussen 1562 en 1580, verder uitgebreid. Tot in de 18e eeuw volgden nog meer verbouwingen en uitbreidingen. Het is een van de grootste kasteelcomplexen van het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig is het kasteel vrij toegankelijk. Tegen de helling van de heuvel is een park aangelegd, het Parque de la Ereta, en ook in het kasteelgebied zelf zijn er tuinen aangelegd. Daarnaast zijn hier enkele terrasjes en kiosken, tentoonstellingsruimten voor eigentijdse kunst, en een ontvangstruimte te vinden. Men kan door het park of over de vestingsmuur naar het kasteel wandelen.

De bezienswaardigheden van Alicante

De Oude Stad (Casco Antiguo) is betrekkelijk klein. Ze ligt ingeklemd tussen de Rambla, een boulevard die op de plaats ligt van de vroegere stadsmuur, en de heuvel waarop zich het Kasteel van Santa Barbara bevindt. De meeste monumenten zijn in de Oude Stad te vinden.

 

 

De oude wijk Santa Cruz. Dit is een geheel van smalle straatjes met trapjes, dat tegen de hellingen van de Monte Benacantil is gebouwd. De schilderachtige straatjes zijn omgeven door witte huisjes die rijkelijk voorzien zijn van bloemen en van versierde tegeltjes. Een deel van deze wijk is onlangs bijzonder mooi opgeknapt. We vinden hier de schilderachtige Hermitage van het Heilig Kruis (Ermita Santa Cruz).
De Sint-Rochuskerk (Iglesia de San Roque) werd in 1559 gesticht als hermitage. Ze werd in 1875 herbouwd en onlangs opnieuw gerestaureerd.

De Kathedraal van Sint Nicolaas (Concatedrál de San Nicolás de Bari). Deze kerk in de Herrera- en barokke stijl werd voltooid in 1662. Merkwaardig is de vierkantige vorm aan de buitenkant.

De Onze Lieve Vrouwekerk (Iglesia de Santa María). Dit is een van oorsprong gotische kerk die gebouwd werd op de funderingen van een Moorse moskee. Door glazen in de vloer kan men de overblijfselen van deze moskee nog bewonderen. De kerk werd later voorzien van een Barokke gevel.
Gemeentehuis (ayuntamiento). Dit is een van oorsprong barok gebouw. Op de eerste trede van de trap van het gemeentehuis is een schijf geplaatst met de tekst punto cero (het nulpunt). Dit punt, dat zich op 3,407 meter hoogte boven de zeespiegel bevindt, dient als referentiepunt voor de Spaanse hoogtemetingen. Het is een bijzonder mooi gebouw met twee torens, ingangspartij en een koepel.
Het klooster van de Zusters van het Heilig Bloed (Convento Hermanitas de la Sangre) is een gesloten gebouw waarin de kloosterlingen door tralies afgesloten zijn van de buitenwereld. De kerk van dit klooster kan men bezoeken. De oudste delen zijn uit 1725. De kloosterlingen zijn Augustinessen (Canónigas de San Augustín).

Palacio Maisonnave. Dit is een voormalig herenhuis uit de 18e eeuw met elementen uit vroegere eeuwen. Hierin is het Provinciaal Archief gehuisvest. Het gebouw ligt aan de Calle Labradores.

De vuren van San Juan (Alicante)

Alicante viert de komst van de zomer met de vuren van San Juan. In een sfeer van muziek, kleur, vuurwerk en extravagantie, verdringen duizenden mensen zich op straat als eerbetoon aan de vuren. Om de komst van de zomer te vieren, kwamen de mensen van Alicante vroeger op 23 juni naar het platteland voor een feestelijk diner: ze aten op typische producten, en om middernacht ontstaken zij de vreugdevuren en dansden er omheen. Dit gebruik is door de jaren heen ontstaan en 1928 werden de “vuren van San Juan” formeel opgericht. Voor meerdere dagen, viert Alicante dit grote eerbetoon aan de komst van de zomer, die een gelijkenis vertoont met de “Fallas” in Valencia. De vreugdevuren en de (tegenwoordig) de enorme kartonnen en houten figuren gaan in de vlammen op in de nacht van San Juan.

Translate »